e-Book

Czy należy się bać współczesnej żywności?

O Książce

Żyjemy obecnie w czasach, w których panuje moda na zdrowe odżywianie. Niby nie ma w tym nic złego, a wręcz przeciwnie – można by było powiedzieć, że to bardzo dobrze – ale istnieje pewien problem. Otóż obiegowe postrzeganie produktów „zdrowych”, bądź „niezdrowych” może nie mieć za dużo wspólnego ze stanem faktycznym. Innymi słowy, w konsekwencji braku odpowiedniej wiedzy, czy panującej dezinformacji, niektórzy zaczynają eliminować lub ograniczać produkty, które im nie szkodzą (a wręcz niekiedy wykazują korzystne dla zdrowia właściwości) i odwrotnie – produkty, które należałoby ograniczać, stają się stałym elementem ich diety.

Jesteśmy również otaczani informacjami o szkodliwości wszystkiego wokół nas – warzywa pełne pestycydów, mięso nafaszerowane antybiotykami, ryby rtęcią, a mleko hormonami – właściwie to najlepiej nic nie jeść.

No cóż – jestem kompletnie świadomy, że jedną książką nie da umówić się całej dostępnej żywności. Tego obecnie jest zbyt dużo. Można jednak omówić najpopularniejsze grupy produktów spożywczych i napisać o mitach, czy fałszywych przekonaniach wokół nich krążących. Mam nadzieję, że ta pozycja pozwoli zrozumieć lepiej zagadnienie zdrowego odżywiania i odnaleźć się w gąszczu półprawd, fałszywych twierdzeń i nieporozumień.

Poprawa diety może potencjalnie zapobiec jednemu na pięć zgonów na całym świecie – to bardzo dużo, stąd zdecydowanie warto wiedzieć jak zadbać o swoje żywienie

SPIS TREŚCI

^

MIĘSO I NABIAŁ

  • Ile ryb musisz zjeść by zacząć się świecić?
  • Czy boczek to superfood? – mięso a zdrowie
  • Co ma wspólnego chów z apteką? – antybiotyki i hormony
  • Ale jaja z tym cholesterolem
  • Pij mleko będziesz… – nabiał a zdrowie
  • Margaryna i masło – godni rywale?
^

WARZYWA I OWOCE

  • Czy warzywa i owoce są jeszcze źródłem witamin i składników mineralnych?
  • Czym oni tam pryskają? – pestycydy w warzywach i owocach
  • Ja bym uważał z tą naturalnością – parę słów o całej tej „chemii”
  • OMG GMO
  • Bio, eko i organic – definicja zdrowej żywności?
^

ZBOŻA

  • Glutenowy potwór
  • Kwas fitynowy – przyjaciół trzymaj blisko, a wrogów jeszcze bliżej
^

DODATKI DO ŻYWNOŚCI

  • E??? – dodatki do żywności czy żywność do dodatków?
  • Jak to jest z tym light?
  • Słodziki, wyżarte mózgi i smoki z baśniowej krainy
  • Biedny cukier, czy Ty się kiedyś obronisz?
  • Słone fakty
  • Krótka instrukcja czytania etykiet
^

OBRÓBKA TERMICZNA

  • Odwieczna batalia, a więc tłuszcze do smażenia
  • Reakcje, o których nie masz pojęcia
  • Cała prawda o mikrofalówkach
^

PODSUMOWANIE

  • Co jest rzeczywistym problemem?
  • Polityka „to zależy”
  • Zdrowsze niż jarmuż… a więc parę słów o zdrowych relacjach z jedzeniem

Dla kogo?

Ebook został stworzony z myślą zarówno o osobach, których wiedza w zakresie szeroko pojętej dietetyki nie jest szczególnie wysoka, jak i dużo bardziej zaawansowanych. W książce występują niekiedy sformułowania, czy poruszane są zagadnienia, które wymagają pewnej podstawowej wiedzy. Język jest niemniej przystępny, mimo informacji opartych na dowodach naukowych.

Co mi da ten eBook?

Książka odpowiada na wiele nurtujących pytań, obala mnóstwo mitów i rozprawia się z całą gamą fałszywych przekonań. Dzięki tej pozycji będziesz mógł/mogła świadomie robić zakupy, dokonując racjonalnych wyborów. Będziesz wiedział/wiedziała, które produkty są wartościowe, a które tylko takowe udają. Poznasz obiektywne spojrzenie na dzisiejszą żywność, co da Ci praktyczną wiedzę.

250+

publikacji naukowych, na których bazuje książka

25

rozdziałów poruszających ważne zagadnienia

146

stron wypełnionych wiedzą po brzegi

30+

grafik i wykresów ułatwiających czytanie

O AUTORZE

Radosław Smolik

Popularyzator wiedzy, twórca projektu Dietetyka oparta na faktach, członek Centrum Szkoleń Sportowych, autor wielu opartych na dowodach naukowych publikacji dotyczących żywienia, żywności i suplementacji.

Najczęściej zadawane pytania

W jakim formacie jest eBook?

eBook jest w formacie PDF

Czy dostęp jest dożywotni?

Zdecydowanie tak. Kupujący otrzymuje dożywotnią licencje.

Zakupiłem/am eBook’a i go nie otrzymałem/am - co mam zrobić?

Sprawdź wszystkie foldery z folderem SPAM włącznie w swojej skrzynce. Jeżeli wybrałeś inną metodę niż szybki przelew przetwarzenie Twojej płatności może potrwać trochę dłużej. W razie dodatkowych pytań proszę wysłać wiadomość na adres kontakt@dietetykaopartanafaktach.pl podając swoje imię i nazwisko oraz identyfikator płatności.

Czy można kupić eBook'a grupowo?

Licencja przyznawana jest jednej osobie, stąd nie ma możliwości zakupu ebook’a grupowo. Warto zastanowić się nad uszanowaniem Twórcy i włożonej w eBook’a pracy.

Czy wystawiacie fakturę?

Tak. Podczas składania zamówienia należy podać dane firmy w okienku „Dane do faktury”. Faktura zostanie przesłana w ciągu 5 dni roboczych.

Masz więcej pytań?

Możesz napisać do nas prosto na maila. Postaramy się odpisać tak szybko, jak to tylko możliwe.

kontakt@dietetykaopartanafaktach.pl