Kto z nas nie lubi tego kruchego ciastka z ciągnącym karmelem oraz pyszną czekoladą… Przychodzę do Was oto z przepisem na ciasto al’a Twix tylko, że w wersji FIT!

Składniki:

Proporcje podane zostały na okrągłą 22 cm formę.

spód:

  • 100g mąki kukurydzianej
  • 30g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 30g jogurtu typu greckiego
  • słodzik (u mnie 15 sproszkowanych tabletek suklarozy)
  • żółtko

masa serowa:

  • 250g chudego bielucha
  • 50g serka kanapkowego śmietankowego (użyłam łaciate)
  • 2 szczypty soli
  • 3 krople aromatu waniliowego
  • 50 ml mleka 0,5% (opcjonalnie)
  • słodzidło (u mnie 8 sproszkowanych tabletek suklarozy) 

karmel:

  • 80g masy krówkowej

czekolada top:

  • 70g masy krówkowej
  • 30g ciemnego kakao
  • 50ml mleka 0,5%

Sposób przyrządzenia:

  1. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i 200 stopni.
  2. Mąki wraz ze słodzikiem i proszkiem do pieczenia przesiewamy razem. W środku robimy dziurkę i kolejno dodajemy żółtko, oliwę oraz jogurt grecki wraz z 3 kroplami aromatu.
  3. Ciasto zagniatamy.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie 2/3 ciasta wykładamy spód a 1/3 brzegi formy. 
  5. Pieczemy 12 minut. 
  6. Składniki na masę serową (wypisane powyżej) blendujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. W przypadku gdyby masa była zbyt zwarta można dodać do niej jeszcze 50ml mleka natomiast w przypadku gdy będzie ona zbyt rzadka można uprzednio rozrobić trochę żelatyny a następnie do niej dodać. 
  7. Kajmak „karmel”  rozpuszczamy.
  8. W rondelku roztapiamy kajmak przeznaczony na top, dodajemy mleko i łączymy ze sobą na samym końcu stopniowo dodajemy kakao.
  9. Ostudzony spód wykładamy 1/2 masy serowej następnie kajmak i znów masa serowa.
  10. Top przełożyłam do foliowej torebki i wycisnęłam robiąc wzorki jednak można to również zrobić szpatułką, całość odstawiamy do lodówy na 30-40’ i gotowe!

Makro:

Tłuszcze – 57,7 g

Białko – 81,0 g

Węglowodany – 200,3 g

Kalorie (całość) – 1685

Share This