Kto z nas nie lubi tych puszystych mini naleśniczków?

Wysokoproteinowa wersja ukochanych przez wszystkich pancakesów!

Składniki

Bazowa wersja ciasta

  • jedno jajko
  • 2 białka jaj 
  • 1 miarka odżywki białkowej (u mnie wersja bez smakowa)
  • słodzidło (u mnie 10 sproszkowanych tabletek słodzika) 
  • łyżka oliwy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 30g mąki kukurydzianej

 *Jajka najlepiej aby były w temperaturze pokojowej, ponieważ wtedy ubija się najlepsza piana.

Sposób przyrządzenia

  1. Z 3 białek jaj ubijamy sztywna pianę, następnie dodajemy odżywkę białkową i mieszamy, później kolejno słodzidło i mąkę przesianą z proszkiem.
  2. 1 żółtko mieszamy z łyżką oliwy i dodajemy do całości mieszając masę na bardzo wolnych obrotach mikserem. 
  3. Do całości (jako, że jestem wielbicielką) dodałam jeszcze łyżeczkę cynamonu 
  4. Za miarę jednego pancakes przybrałam łyżkę, smażyłam je na patelni teflonowej na małym ogniu do momentu aż „spuchną” i następnie na minutkę przewracałam na drugą stronę.
  5. Ja całość szamałam jeszcze z sosem zero karmel, który bardzo dobrze łączy się z cynamonem oraz z konfiturą z owoców leśnych, dobre będą również z twarożkiem i miodem lub michą owocków SMACZNEGO!

Makro

 

(całości)

400 kalorii

20g węglowodanów 

17g tłuszczów

43g białka

Share This