Mazurek to jedno z ciast, które często gości wśród nas na świątecznych stołach. Składa się ono m.in. z mąki, jaj, mleka, cukru, czy masła. Taki skład nie pasuje jednak do diety wegańskiej, stąd z myślą o osobach na diecie roślinnej powstał przepis na VEGE Mazurka! 

Składniki

Podane składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm

Ciasto:
115g awokado
2 łyżki masła orzechowego gładkiego (55g)
16 tabletek słodzika
20g oliwy z oliwek
300 g mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki płynnego miodu (60g) (opcjonalnie /kwestia sporna u wegan/ – w przypadku rezygnacji z miodu można zwiększyć ilość słodziku)
150g mleka ryżowego
Kilka kropel aromatu waniliowego
Masa:
1 szklanka grysiku (kaszka manna)
2 szklanki mleka ryżowego
5 tb słodzika
5g cukru waniliowego
Powidła śliwkowe (wg uznania)

Sposób przyrządzenia

  1. Awokado, masło orzechowe, oliwę oraz miód blendujemy na gładką masę. Z powstałej mieszaniny odkładamy 2 łyżki masy do rondelka.
  2. Dodajemy stopniowo słodzik dalej blendujemy.
  3. Pozostałe sypkie składniki przesiewamy w osobnej misie a następnie dodajemy awokado
  4. Wszystko razem łączymy na jednolitą masę dodając po trochu mleka ryżowego
  5. Ciasto przed włożeniem do piekarnika należy podzielić na 3 równe części a następnie schłodzić około 15 minut
  6. Po tym czasie wyjmujemy jedną z 3 części i wykładamy do formy na papier do pieczenia
  7. Pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 160-170 stopniach oraz z termoobiegiem
  8. W tym czasie gotujemy na małym ogniu mleko, dodajemy grysik i mieszając czekamy aż spęcznieje.
  9. Dodajemy stopniowo słodzik oraz cukier wanilinowy.
  10. Każdy z blatów smarujemy po jednej stronie powidłem.
  11. Wkładamy pierwszy blat do formy, powidłem do góry, na to wykładamy masę grysikową(jeżeli zgęstniała za bardzo można ją formować dłońmi zwilżonymi w wodzie 🙂 ), znów blat powidłem do góry masę oraz ostatni blat powidłem do dołu.
  12. Odstawioną w rondelku masę podgrzewamy, dodajemy 2 kopiaste łyżki kakao. Mieszamy do połączenia składników, jeżeli za bardzo spęcznieje możemy dodać 50 ml mleka ryżowego.
  13. Polewamy kakaową masą z rondelka mazurek następnie dekorujemy – proponuję płatki migdałów 🙂 
  14. * najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy blaty przesiąkną smakami i staną się mięciutkie 🙂
  15. Smacznego i wesołych świat!

Makro

(w całości)

3177 kcal

602g węglowodanów

78g tłuszczów

51g białka

Share This