PODCAST – ODC. 16

W obronie CUKRU – czy rzeczywiście jest się czego bać?! Analiza

Sprawdź gdzie jeszcze możesz przesłuchać odcinek:

Spotify

Korzystasz z aplikacji Spotify? Podcast Dietetyka oparta na faktach jest tam dostępny.

Apple podcast

Używasz iPhone’a lub iPad’a? Znajdziesz tam aplikację Apple podcast. 

Google podcast

Jesteś użytkownikiem Androida? Darmowa aplikacja od Google’a świetnie się sprawdzi. 

Youtube

Jesteś zwolennikiem Youtube? Podcast Dietetyka oparta na faktach jest tam publikowany.

Soundcloud

Chcesz pobrać podcast? Na platformie Soundcloud jest to możliwe.

Zagadnienia, które poruszam w podcaście:

  • Czym jest cukier? – definicja
  • Ile cukru spożywają Polacy?
  • Czy cukier szkodzi?
  • Jak to jest z fruktozą?
  • Czy rzeczywiście cukier jest przyczyną wielu chorób?
  • Owoce a cukier

Źródła, na których bazuję w podcaście:

  1. Surwit RS, Feinglos MN, McCaskill CC i in. Metabolic and behavioral effects of a high-sucrose diet during weight loss. Am J Clin Nutr. 1997 Apr;65(4):908-15.
    2. Khan TA, Sievenpiper JL. Controversies about sugars: results from systematic reviews and meta-analyses on obesity, cardiometabolic disease and diabetes. Eur J Nutr. 2016 Nov;55(Suppl 2):25-43.
    3. „Cukier, otyłość – konsekwencje” – prezentacja raportu
    4. van Buul VJ, Tappy L, Brouns FJ. Misconceptions about fructose-containing sugars and their role in the obesity epidemic. Nutr Res Rev. 2014 Jun;27(1):119-30.
    5. Sievenpiper JL, de Souza RJ, Mirrahimi A i in. Effect of fructose on body weight in controlled feeding trials: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2012 Feb 21;156(4):291-304
    6. Madero M, Arriaga JC, Jalal D i in. The effect of two energy-restricted diets, a low-fructose diet versus a moderate natural fructose diet, on weight loss and metabolic syndrome parameters: a randomized controlled trial. Metabolism. 2011 Nov;60(11):1551-9

Chcesz się z nami skontaktować? Napisz!

9 + 6 =